UPDATE 2020-2 + AdBlue

UPDATE  2020-2 + AdBlue

In onze nieuwsbrief 2020 informeerden wij u over de beschikbare modellen en de nieuwe modellen.  Vandaag berichten we u echter over de nog overblijvende mogelijkheden.  Inderdaad, de verkoop is een succes voor Rapido en er blijven slechts een aantal motorhomes beschikbaar voor verkoop.  Indien u de intentie heeft om een Rapido motorhome aankoop in overweging te nemen, dan maakt u best zo snel mogelijk een afspraak om uw kansen te vergroten.

Modellen RAPIDO 2020 :                    

 

 

AdBlue


Vanaf de modellen 2020 zijn de RAPIDO motorhomes uitgerust met een AdBlue tank.


De NOx uitstoot wordt hierdoor zeer sterk gereduceerd. ( Euro 6d-Temp)


Eigenschappen ;


In een afgesloten verpakking blijft AdBlue minimaal een jaar goed, maar het moet daarbij niet worden blootgesteld aan direct zonlicht of extreme temperaturen. Bij temperaturen van meer dan 60 graden valt ureum uiteen. Daarbij wordt ammoniak gevormd en dat kan leiden tot stankoverlast. Bij een temperatuur van min elf graden bevriest AdBlue. Wanneer het langzaam weer ontdooit, gaat het weer over in de vloeibare toestand. Het kan wel weer worden gebruikt, maar het is minder stabiel. Houd daar rekening mee bij de plaats van de opslag.

Voorkom het leegrijden van het systeem. Behalve dat daarmee het vermogen meteen wordt verlaagd, is er ook een groot risico op lucht in het systeem. Dat kan het inspuiten ontregelen. Als de camper dan ook nog eens met een lege AdBlue-tank wordt weggezet, is het risico op kristallisatie wel erg groot en slibben leidingen gemakkelijk dicht. Zorg dus altijd voor een gevulde AdBlue-tank.


Zorg eveneens voor een goede kwaliteit AdBlue, van een betrouwbare leverancier. Houd de opslag goed schoon en werk ook schoon bij het tanken.


De SCR-katalysator ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Selectieve_katalytische_reductie ) gaat pas goed werken bij een bedrijfstemperatuur van 200 graden of hoger. Wanneer die temperatuur nog niet is bereikt, wordt er geen of weinig AdBlue ingespoten. Het SCR-systeem dient infeite binnen 400 seconden na de koude start (bij min zeven graden Celsius) een voldoende hoge temperatuur te hebben bereikt om efficiënt te werken. De verwarming van de tank en de leiding(en) is berekend voor een voertuig dat in bedrijf is.


Verwarming : Omdat AdBlue bij lage buitentemperaturen kan bevriezen, is er in de tank en de leiding naar de AdBlue-verstuiver een elektrische verwarming opgenomen of kan de verwarming door de motorkoelvloeistof gebeuren. De tank is uiteraard ook geïsoleerd.Het voertuig kan echter ook bij lage temperatuur gestationeerd blijven.


Tip :


Een mogelijk risico op problemen is het stationair laten draaien van uw motor bij lage buitentemperatuur waardoor deze niet voldoende op bedrijfstemperatuur komt, ( onderbelasting van de motor). Bij een te lage temperatuur van de uitlaatgassen zal zich dan cyaanuurzuur vormen. Dit is een kristallijne vaste stof, die slecht oplost in water. Het vormt een harde, witte aanslag.


Om problemen met de motor en de betreffende installatie - die niet op bedrijfstemperatuur komen - te voorkomen, is het zeker bij lage buitentemperaturen belangrijk ervoor te zorgen dat het vermogen van de motor zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt om deze onderbelasting te voorkomen.


Er bestaan ook oplossingen voor dit probleem door een AdBlue met een additief te gebruiken wat ervoor zorgt dat zich geen kristallen gaan vormen maar…


GOUDEN TIP :


Eurocampers heeft nog enkele Euro 6b campers voor u aan bijzonder interessante voorwaardes EN zonder de Adblue tank …  ( zie https://www.eurocampers.be/nl/categorieen/nieuw )

Als merkvertegenwoordiger willen we u graag welkom heten voor een gesprek. U kan zich eventueel vooraf aanmelden en een afspraak maken zodat wij de tijd voor het gesprek samen met u kunnen inplannen in onze agenda.

Het RAPIDO gamma is kwalitatief hoogstaand en uitgebreid maar door de sterke groei in heel Europa nog beperkt leverbaar  ; de meeste modellen (2020) zijn reeds uitverkocht .

 

Uiteraard kunnen we u ook andere merken aanbieden aan onze beste condities indien het type voertuig dat u wenst uitgeput zou zijn.